Plinius den yngre

Brev

Plinius den yngre: Brev

C. Plinius Caecilius Secundus (61/62-ca. 112) var født i Comum (nå Como) i Nord-Italia. I denne brevsamlingens ni første bøker gir han et bredt bilde av Roma og Italia i keisertidens første århundre, i de nye og fredeligere tider under keiserne Nerva og særlig Traian som avløste Domitians redselsregime. 

Vi møter en romersk senator av ridderstanden, hans virksomhet i retten og i keiserens råd; hans liv på landet og i byen. Her skildres bl.a. kappkjøring i Circus, pantomimespillere og høytlesning av litterære verker. Også sider fra privatlivet kommer frem i brevene, vi blir kjent med kvinner og menn i forskjellig alder og forskjellige livssituasjoner. I likhet med sin onkel, Plinius d.e., interesserer Plinius d.y. seg også for merkverdigheter i naturen: spøkelser, Vadimonsjøen med de flytende øyene, naturkatastrofer som oversvømmelse av Tiberen og - ikke minst - vulkanen Vesuvs utbrudd som ødela byene Pompei, Herculaneum og Stabiae i år 79.

Brevene er "ekte" brev og har vært sendt til mer enn 100 adressater. Samtidig er de litterære kunstverk i den greske og romerske tradisjon; Homer og Vergil omtales og siteres flere steder. Tiende og siste bok inneholder korrespondansen mellom Plinius og keiser Traian mens Plinius utførte keiserens spesialoppdrag i dobbeltprovinsen Pontus-Bithynia nord i Lilleasia ved Svartehavskysten. Brevet om de kristne er den tidligste og mest utførlige beretning om romernes konflikt med den nye religionen. 

Det er første gang brevene blir utgitt samlet på norsk. 
Ansvarlig utgiver:
Aschehoug
Utgivelsesår:
2009
Er oversatt av:
Mette Heuch Berg
Originalens tittel:
Epistulae
ISBN:
9788203194368
Rettighetshaver:
Stiftelsen Thorleif Dahls Kulturbibliotek

Stiftelsen Thorleif Dahls kulturbibliotek

Nettsideansvarlig: Henrik Stoltz Vernegg

Kontakt oss: post@thorleifdahl.no